Jeśli uwielbiasz czekoladę i kokos, to ciasto Bajecznie Czekoladowe z Nutą Kokosa jest dla Ciebie! To idealne połączenie intensywnego, wilgotnego ciasta czekoladowego, kremu czekoladowego i delikatnej, chrupiącej bezy kokosowej. Bogactwo smaków sprawia, że ten deser doskonale nadaje się na specjalne okazje, ale również na słodką chwilę przyjemności w codziennym życiu.
Nie martw się, przepis jest prosty, a efekt – spektakularny. Czekoladowe warstwy i lekka, kokosowa beza sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 200 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 200 g cukru drobnego (możesz użyć trzcinowego)
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- Kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego
Beza kokosowa:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- Szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 625 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 3-4 łyżki rumu
- 300 g masła
Komentarze
Prześlij komentarz