Przejdź do głównej zawartości

Bajecznie Czekoladowe z Nutą Kokosa


Jeśli uwielbiasz czekoladę i kokos, to ciasto Bajecznie Czekoladowe z Nutą Kokosa jest dla Ciebie! To idealne połączenie intensywnego, wilgotnego ciasta czekoladowego, kremu czekoladowego i delikatnej, chrupiącej bezy kokosowej. Bogactwo smaków sprawia, że ten deser doskonale nadaje się na specjalne okazje, ale również na słodką chwilę przyjemności w codziennym życiu.

Nie martw się, przepis jest prosty, a efekt – spektakularny. Czekoladowe warstwy i lekka, kokosowa beza sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 200 g cukru drobnego (możesz użyć trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • Szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 625 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 3-4 łyżki rumu
  • 300 g masła

Przygotowanie:


Komentarze